Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 29 november 2024

Så gör du för att starta företag som fastighetsägare

En person som håller fram nycklarna till en fastighet
Är du intresserad av fastigheter, och funderar på att starta företag inom branschen? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med bra saker att tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från en branschexpert.
Porträttbild på en kvinna

Kort om branschen

Att äga en fastighet innebär inte att du behöver sköta fastigheten eller kundkontakter själv. Många tar hjälp med det och man väljer själv vilken nivå av eget arbete man vill lägga ner.

Om du skall göra allt själv behöver du ha goda rutiner för att hantera alla sorters larm, klagomål och önskemål. Det är viktigt att ge god service till hyresgästerna men också vara tydlig med krav gällande slitage och uthyrning i andra hand.

De som blir fastighetsägare börjar ofta med ett eller två hus. De sköter allt praktiskt själva och tar hjälp med sådant de inte klarar. En del börjar i andra änden och säljer fastighetsservice till andra fastighetsägare.

Många väljer att äga hus istället för aktier eller fonder som en form av pensionsplan. Större privata fastighetsbestånd går ofta i arv.

Alma Ohlin, Fastighetsägarna, berättar om en bransch som likt mycket annat i samhället är föränderlig.

– Fastighetsbranschen är spännande eftersom den är en stor och viktig del av samhällsutvecklingen. Teknikutveckling och förändrade levnadsmönster går också fort framåt nu.

– Som fastighetsägare får du vara med och utveckla ditt eget bestånd av fastigheter, knyta många kontakter och använda ny teknik. Det kan gälla solceller, framtida energi- och digitala lösningar, berättar Alma.

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Innan du sätter igång med att köpa fastigheter via ditt företag finns en hel del att tänka på. Du behöver kunna relevant juridik, ekonomi, energi och teknik och framförallt verka för att dina hyresgäster trivs.

Nedan listar vi tillsammans med Alma Ohlin, Fastighetsägarna, ett antal tips inom olika områden för dig som funderar på att starta eget.

Material, inventarier och lokaler

Förutom ett stort startkapital för att köpa fastigheter så behövs inga stora investeringar i övriga inventarier.

Ekonomi och juridik

Startkostnaderna är höga, då du behöver gott om kapital för att köpa din första fastighet. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Om du försörjer dig på ditt företagande så behöver du en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring. Det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Planerar du att äga fastigheter med lägenheten reglerar Hyreslagen väldigt detaljerat förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd, och det är därför viktigt att hålla koll på juridiken. Vad är normalt slitage? Hur ska en avflyttningsbesiktning genomföras? Vilka skyldigheter har du som hyresvärd?

– Hyresavtalet med hyresgästen är viktigt. Du behöver dokumentera hur lägenheten såg ut innan och efter. Det finns jurister som kan hjälpa till med det, berättar Alma Ohlin.

För att hyra ut lokaler (kontor, butiker, restauranger, lager m.m.) är det mer fritt att teckna vilket avtal man vill med sin motpart. Det är också mycket lagar och egenkontroller att känna till, och det finns program även för det. Man kan alltid fråga Fastighetsägarna om hjälp behövs, tipsar Alma Ohlin om.

Fastighetsägare ska sköta snöröjning, ta bort istappar på taket och ha beredskap för brand och olyckor. En energideklaration krävs enligt lag. Du kan också göra en energikartläggning för att sänka energikostnaderna.

Programvara

För dig som fastighetsägare kommer fakturering, bokföring samt ett projekthanteringsverktyg vara dina mest använda program – utöver de program som används i tjänsten. 

För att få ett bra flöde mellan dina program och undvika dubbelarbete där data flyttas mellan olika system så behövs en integration. Med en integration mellan ditt ekonomisystem och ditt projekthanteringsverktyg blir det enklare att hantera allt från hyreskö till hyror och serviceorder. Dessutom får du full koll på ditt företag i realtid.

Fortnox har en helhetslösning för fastighetsägare som gör det både enkelt och roligt att hantera företagets administration.

Marknadsföring

Alice Ohlin berättar att det länge har varit ett hårt tryck på lägenheter, så det räcker från start att anmäla sig som fastighetsägare till kommunens fastighetsägarlista om det finns sådan.

– Men det är även bra att jobba med sociala medier och viktigt att ha en bra hemsida, särskilt om du hyr ut näringsfastigheter. Näringslivsutvecklarna på kommunerna får ofta samtal från företagare som letar lokaler. Det är viktigt att veta hur kommunen planerar att utveckla kommunen i framtiden så en god kontakt med dina kommunala tjänstepersoner är viktigt, berättar Alice.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Aktiebolag, eftersom det handlar om ett stort kapital. I ett aktiebolag är du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel när det är mycket pengar inblandat. På så sätt kan du enbart förlora ditt satsade kapital, och äventyrar inte din personliga ekonomi.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter, till exempel Fastighetsägarna.

Kom igång med ditt fastighetsbolag

Vill du komma igång enkelt med ett nytt aktiebolag? Spana i så fall in våra lagerbolag – då får du ett organisationsnummer inom två timmar och slipper stora delar av den tidskrävande registreringsprocessen hos Bolagsverket.

Som nystartad bjuder vi dessutom på programavgiften för valfritt paket de första sex månaderna . I Fortnox får du hjälp med allt från bokföring och fakturering till att hitta kunder och integrera smarta funktioner som jobbar för dig. Enkelt och tryggt, precis som det ska vara i uppstarten. Gäller dig som startat företag de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 4 november 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Om du som företagare väljer att starta ett holdingbolag kan det hjälpa till att få en starkare ägarstruktur och ett större kapitalskydd. Men när är det

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.