Allt om F-skatt [Guide]
Vad är F-skatt?
F-skatt kallas även för företagsskatt. Det innebär att företagare som bedriver en näringsverksamhet själv är ansvarig för att betala in sin preliminärskatt och socialavgifter på utfört arbete. F-skatten tillämpas endast på företagets eventuella vinst, alltså företagets inkomster - utgifter = vinst.
Måste man ha F-skatt?
Man måste inte ha F-skatt som företagare, men de är fördelaktigt för ditt företag att ha det. Till exempel har man lättare att få beviljat lån som F-skattare då det bevisar att du hanterar dina skatteinbetalningar. Företag med F-skatt är även mer attraktivt för företag att anlita än de som inte har det. Detta då du inte behöver betala alla avgifter som hade behövts ifall du inte hade F-skatt.
Driver du en enskild firma men även har inkomst från en arbetsgivare så behöver du vara godkänd för både F- och A skatt även, kallat FA-skatt.
Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du endast F-skatt under de månader som du har en inkomst.
Hur ansöker man om F-skatt?
En ansökan om F-skatt sker via en e-tjänst på verksamt.se när du har bestämt dig för att starta en näringsverksamhet. Man kan även gå in på Skatteverket.se och skriva ut blanketten “Skatte- och avgiftsanmälan” (SKV 4620) och skicka in den via posten.
Vad krävs för att bli godkänd?
För att ditt företag ska bli godkänt för F-skatt måste du
Planera att driva en näringsverksamhet med vinstsyfte.
Betalat alla dina skatter och avgifter.
Lämnat in dina inkomstdeklarationer.
Företaget får inte heller ha näringsförbud. Alltså missbrukat ett godkännande av F-skatt under de senaste två åren eller vara försatt i konkurs.
Hur lång tid tar det att få F-skatt?
Enligt Skatteverket tar det tre till sex veckor att få svar på din ansökan om du blivit godkänd.
Tiden det tar beror på hur komplext ditt ärende är, men även hur komplett det är. Se till att fylla i rätt dokumentation för att slippa komplettering på din ansökan för att minska behandlingstiden.
Skillnad mellan F/FA/A-skatt?
Vi nämnde tidigare att du som driver eget företag men även har inkomster från en arbetsgivare behöver ha både F- och A-skatt. Men vad är skillnaden mellan de olika skatterna?
Skattetyp | Innebörd |
---|---|
A-skatt | A-skatt har du per automatik om du är anställd eller pensionär. A-skatt innebär att det är arbetsgivaren som är ansvarig för att betala in sociala avgifter samt göra skatteavdrag. |
F-skatt | För dig som driver enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Innebörden är att man själv blir ansvarig för att betala in sociala avgifter och skatt till Skatteverket. |
FA-skatt | Är du anställd och driver en enskild firma samtidigt ska du betala FA-Skatt. Detta betyder att din arbetsgivare ska dra av skatter och avgifter på din lön, och du själv ska betala in preliminärskatt och egenavgifter för arbete du gjort i din verksamhet. |
Kan man skicka fakturor utan F-skatt?
Man kan skicka fakturor utan att vara godkänd för F-skatt. Då ska du skriva “Ej godkänd för F-skatt” på alla fakturor du skickar. Detta gör så att kunden vet att det är dennes ansvar att dra av skatter och egenavgifter på arbetet som gjorts.
Det finns en lösning för dig som vill kunna skicka fakturor med F-skatt utan att ha F-skatt själv. Lösningen är då att bli egenanställd hos till exempel CoolCompany och sedan skicka fakturor genom deras F-skattsedel. De tar då arbetsgivaransvaret för dig och ansvarar för att betala in skatt och avgifter för det du tjänar när du utfört ett arbete. Sedan kommer lönen in på ditt konto, skattad och klar. Givet att detta är en smidig lösning så kommer det att kosta dig en viss procent på varje fakturas totalbelopp (procentsatsen varierar från företag till företag).
Indragen F-skatt
När företaget blir godkänt för F-skatt så ingår man ett avtal med speciella regler som man måste följa. Om man inte följer dessa regler så kommer en prövning utfärdas av Skatteverket om F-skatt ska dras in eller inte.
Vanligaste anledningarna till indragen skatt:
Då F-skatt är en frivillig skatteform, så kan man ansöka om att upphäva godkännandet – till exempel om du valt att lägga ner ditt företag.
Om ditt företag aldrig har kommit igång, eller förväntas vara oanvänt i 1 år, kan Skatteverket ta beslutet att dra in F-skatten för ditt företag. När det sedan är dags för ditt företag att starta igång igen, kan du ansöka om F-skatt igen som vanligt.
Du följer inte de regler och villkor som ett godkännande av F-skatt innehåller. Du betalar till exempel inte in skatten som du ska – eller du betalar inte skatt överhuvudtaget.
Skatteverket gör en prövning i varje fall och grundar sitt beslut i hur allvarligt felet är. För oavsett vem man är så kan misstag ske och händelser som man inte kan styra över. I sådana fall ska F-skatten inte dras in.
Hur får jag tillbaka en indragen F-skatt?
Om din F-skatt har blivit återkallad så kan du få tillbaka den genom att göra rätt för dig. När man har gjort det så kan man ansöka om F-skatt igen som vanligt.
Nystartad? Testa Fortnox Gratis!
Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.
Enkelt att komma igång.
Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.
Fri support och fria webbutbildningar.
400+ färdiga kopplingar till andra system.
Kopplingar till banker och myndigheter.
Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.