Starta Företag

Publicerad: 29 mars 2022|Senast uppdaterad: 31 oktober 2024

Så startar du ett holdingbolag

Om du som företagare väljer att starta ett holdingbolag kan det hjälpa till att få en starkare ägarstruktur och ett större kapitalskydd. Men när är det egentligen lönsamt att starta ett holdingbolag? Vi går igenom för- och nackdelar med denna bolagsstruktur, samt hur du går tillväga om du vill starta ett holdingbolag.

Vad är ett holdingbolag?

Ett holdingbolag , även kallat förvaltningsbolag, är ett bolag vars huvudsakliga syfte är att äga och förvalta aktier i andra företag, utan att själv bedriva någon verksamhet. Holdingbolaget bidrar med strategisk styrning, finansiering och riskhantering för de andra bolagen. Många gånger innehåller holdingbolagets namn ordet “Holding”, men detta är inget krav. 

Varför ska jag ha ett holdingbolag?

1. Kapitalskydd

Om det skulle inträffa oförutsägbara händelser som innebär en kapitalförlust för ditt företag så finns det risker med att ha kvar vinsten i bolaget. Genom att istället dela ut vinster från verksamhetsbolaget till holdingbolaget, finns möjligheten att avskilja kapitalet från de risker som företaget står inför. Du som ägare får alltså behålla kapitalet inom koncernen och du undviker dessutom skatter.

2. Vid försäljning av ett bolag

Funderar du på att sälja ett bolag? När du som fysisk person ska sälja ett bolag finns det en risk att köpeskillingen (försäljningspriset) överstiger ditt utrymme för kapitalbaserad utdelning . Det innebär att detta belopp beskattas som lön , istället för en lägre beskattad inkomst av kapital som ryms inom ditt utdelningsutrymme. Om däremot ett holdingbolag äger aktierna i ett rörelsedrivande bolag kan försäljningen bli skattefri under vissa villkor, vilket kan resultera i mer pengar vid försäljning.

3. Vid lån mellan bolag

När flera olika bolag drivs och ägs av samma fysiska person, kallas det för en oäkta koncern. ​Vid en oäkta koncern har du ingen möjlighet att flytta pengar mellan dina bolag. Om du däremot väljer att bilda en koncern med ett holdingbolag i toppen som äger samtliga bolag, kommer du i viss mån kunna flytta pengar mellan bolagen. Om ett bolag i koncernen går med förlust kan de andra bolagen täcka upp förlusten med hjälp av koncernbidrag .

Finns det några nackdelar med Holdingbolag? 

Att ha ett holdingbolag medför flera fördelar. Men viktigt att tänka på är att denna bolagsstruktur även kräver ett större administrativt arbete och fler kostnader. Däribland registreringsavgifter och kostnader för bokföring och revisorer. Eftersom att strukturen är mer komplex ställer det högre krav på noggrannhet i bokföring och rapportering. Det är även viktigt att ha koll på alla aktuella skatteregler. Vi rekommenderar därför att ta hjälp av en rådgivare inom redovisning och skatteplanering. 

Olika sätt att starta holdingbolag 

Att starta ett nytt holdingbolag går till på samma sätt som om du skulle starta ett vanligt aktiebolag . Det krävs alltså även här ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. När du ska ange vad ditt bolag ska bedriva i bolagsordningen, anger du att bolaget ska äga aktier eller andelar i andra företag. För att bilda denna bolagsstruktur finns det tre olika vägar att gå som vi ska titta närmare på. 

Intern aktieöverlåtelse

Den vanligaste och kanske enklaste metoden är att köpa eller stifta ett nytt aktiebolag, och sedan överlåta aktierna i det rörelsedrivande bolaget till det nya holdingbolaget. Det är viktigt att veta när under året omstruktureringen ska ske – då det påverkar din utdelning kommande år. Det är fördelaktigt att starta det nya holdingbolaget i slutet av året, innan det slår över till ett nytt kalenderår. På så vis får du med dig skattemässiga fördelar och kan därmed göra utdelning kommande år, enligt 3:12 reglerna

Andelsbyte

Ett annat sätt att starta ditt holdingbolag är genom andelsbyte. Det innebär att du betalar ditt nya holdingbolag med aktier från det rörelsedrivande bolaget. Detta kallas även apportbildning. Det är fördelaktigt för dig som är aktieägare och har stora lågbeskattade gränsbelopp. Även här behöver man ta hänsyn till tajmingen och mest optimalt är att genomföra andelsbyte innan ett nytt kalenderår.

Överlåtelse till nytt dotterbolag

Slutligen är det möjligt att låta det rörelsedrivande bolaget bilda ett nytt dotterbolag , för att sedan flytta hela verksamheten till det nya dotterbolaget. Det tidigare rörelsedrivande bolaget blir då istället ett holdingbolag. Processen är skattemässigt väldigt fördelaktig och påverkar inte dig som aktieägare. Du äger samma aktier som innan omstruktureringen och behåller de lågbeskattade gränsbelopp som du upparbetat. 

Här spelar det inte lika stor roll när under året som du gör omstruktureringen, eftersom att du kan fånga upp alla löner som betalats ut ur bolaget när du ska räkna ut gränsbeloppet nästa år. Det är dock värt att veta att det tillkommer en hel del administration om du väljer att bygga upp strukturen på detta sätt. 

Ett tryggt sätt att starta holdingbolag 

Om du vill starta ett holdingbolag så finns möjligheten att köpa ett redan registrerat aktiebolag, ett så kallat lagerbolag. Med ett lagerbolag från Fortnox har du ditt nya holdingbolag registrerat inom två timmar, tryggt och säkert. Vi sköter kontakten med Bolagsverket och ger dig fri support genom hela processen.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.