Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 11 december 2024

Så gör du för att starta företag som artist, konstnär eller dansare

En konstnär som målar en tavla
Har du en kreativ ådra, och funderar på att driva din livsdröm som ett eget företag? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från en branscherfaren expert
Porträttbild på en kvinna med mörkt hår

Kort om branschen

I branschen ingår många yrken, men den minsta gemensamma nämnaren är konstnärskapet. Du får jobba med det du älskar och kan samtidigt leva på det – helt eller delvis.

– Passion och en vilja att skapa – själv eller tillsammans med andra – det är viktigt i den här branschen. Konstnärskapet är nummer ett, därefter kommer struktur och företagande, säger Astrid Selling, verksamhetsledare, Musikcentrum Syd.

– Många konstnärer tycker att företagsekonomi dödar kreativiteten. Men det är bra att ha olika kompetenshattar att ta på sig vid olika tillfällen, fortsätter Astrid.

– Unga idag verkar vara medvetna om att de måste ha företag för att kunna arbeta med det som de brinner för. Företagandet gör det möjligt att få betalt för sitt arbete och få rätt till föräldrapenning, sjukpenning och pension.

Inriktningar
  • Dansare

  • Musiker

  • Skådespelare

  • Regissör

  • Scenograf

  • Rekvisitör

  • Scripta

  • Koreograf

  • Fotograf

  • Konstnär

  • Illustratör

  • Serietecknare

  • Producent/projektledare

  • Ljud- eller ljusproducent

  • Spelutvecklare

  • Författare

  • Manager

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Det finns en hel del saker att tänka på när du väljer att ta steget från att vara anställd eller att tidigare ha bedrivit en hobbyverksamhet vid sidan om, till att starta ditt alldeles egna företag.

Nedan listar vi tillsammans med Astrid Selling, verksamhetsledare på Musikcentrum Syd, ett antal tips inom olika områden för dig som planerar att starta eget.

Material, inventarier och lokaler

Vad du behöver för materiella förutsättningar beror helt på vilken typ av verksamhet du bedriver. För en konstnär exempelvis är det ofta enklare att bedriva sin verksamhet fullt ut hemifrån jämfört med en musiker som behöver professionella studios och liknande för att kunna spela in sin musik. Ofta går det att hyra in sig i lokaler ämnade för ändamålet.

Ekonomi och juridik

Astrid Selling betonar vikten av att tänka igenom sin ekonomi, och försöka få en helhetsbild över situationen.

– Börja med att räkna på alla kostnader och vilka intäkter du behöver för att exempelvis jobba halvtid? Räkna på det, även försäkringar för företaget och dig själv samt a-kassa. Räkna på helheten så att du vet var miniminivån ligger.

– Många jobbar också mycket med att söka fondmedel, fortsätter Selling. För stora, kreativa projekt finns fonder på Konstnärsnämnden, Kulturrådet och inom EU:s olika program, samt ett stort antal nordiska fonder. Kontakta en centrumbildning som kan leda rätt. Här är fler tips på var du kan söka fonder:

  • Svenska Institutet

  • Vinnova (Endast aktiebolag)

  • Regionala stöd

  • Kommunala stöd

  • Stiftelser och fonder

  • Nordiska stöd

  • Europeiska stöd

  • Privata stöd

– Sänk alla kostnader, gör exempelvis din hemsida själv och lär dig löpande bokföring själv. Bli lite allkonstnär, tipsar Astrid Selling om.

Behöver du hjälp med ekonomin i början finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen. Är du registrerad som arbetssökande finns möjlighet att söka Starta eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen.

Vad gäller juridik och avtal är främst det upphovsrättsliga du behöver hålla koll på.

– Viktigast för kulturarbetare att känna till är copyrighten, säger Astrid Selling. Kontakta STIM eller SAMI för mer information om du är musiker. Som företagare behöver du kunna lite om varumärkesskydd och hur man får använda varumärken. Läs mer på Patent- och registreringsverket, PRV.

Marknadsföring

Att synas och höras är som företagare A och O när det kommer till kundanskaffning. Astrid Selling tipsar:

– Gå med i en Centrumbildning och bli delaktig i konstnärskatalogerna. Det är ett sätt att bli synlig för uppdragsgivare och agenturer. Du kan även få uppdrag genom olika projektsidor. Centrumbildningarna stöttar även med strategi för sociala medier och annan marknadsföring. Bli bra på marknadsföring! Lär dig om film, streaming, bild och text.

– Nätverka är väldigt viktigt, ta tillfället i akt att möta andra musiker och kulturarbetare, konstnärer och producenter. En bra princip är att möta många olika människor från olika områden. Engagera dig i kulturpolitiken, var med i debatten. Gå på konferenser, ansök om att få göra showcase på festivaler.

– För att förstå branschen läs mer på KLYS, Sveriges yrkesverksamma kulturskapare. De ger råd och stöd om hur man tar betalt, skatter, trygghetssystem och så vidare. KLYS driver också kulturarbetares frågor gentemot politiker på nationell nivå, avslutar Selling.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har Fortnox samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsskyldigheten i kraft. Fortnox vill därför tipsa om att du redan från början har ett bokföringsprogram. Ett faktureringsprogram är också nödvändigt så att du kan ta betalt från dina kunder på ett smidigt sätt.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

– De flesta i branschen har enskild firma men jag tycker att det passar bäst när företaget är en bisyssla, säger Astrid Selling, verksamhetsledare vid Musikcentrum Syd.

– Vårt råd är att starta aktiebolag eller en ekonomisk förening eftersom företaget då äger instrument och datorer. Du får även andra förmåner som företagande ger.

– Ekonomisk förening fungerar ungefär som ett AB men kräver inget startkapital. Är ni exempelvis fyra musiker med enskilda firmor så kan ni gå in i en ekonomisk förening. För att hålla ordning på kostnader och intäkter kan ni fördela kostnader och intäkter procentuellt. Varje medlem kan ha eget kostnadsställe.

– Skriv in i stadgarna att styrelsen har rätt att utesluta den som missbrukar de andras förtroende. Ett sätt att hålla ordning på ekonomin är att inte tillåta kreditkort, tipsar Selling.

Kulturområdet har lägre moms än andra branscher. Scenframträdanden har noll procent moms och noter har sex procent moms, exempelvis.

Du som väljer enskild firma kan läsa mer här:

Det kan vara en fördel att ha enskild firma om du har små inkomster och planerar att bli förälder snart eftersom du får föräldrapenning baserat på en schablon i branschen. Detsamma gäller sjukpenning. Stora fördelen med aktiebolag är att du inte är personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket du är i en enskild firma.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nedan är ett par förslag på branschorganisationer och forum som kan hjälpa dig som företagare.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 4 november 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Om du som företagare väljer att starta ett holdingbolag kan det hjälpa till att få en starkare ägarstruktur och ett större kapitalskydd. Men när är det

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.