Så söker du starta eget-bidrag
Vad är starta eget-bidrag?
Du som är arbetssökande och planerar att starta ett eget företag, ensam eller tillsammans med andra, kan genom Arbetsförmedlingen ansöka om stöd till start av näringsverksamhet (ofta kallat starta eget-bidrag). Stödet, som är en form av aktivitetsstöd, innebär att du under en viss tid får stöd när ditt företag är nystartat, för att du ska kunna försörja dig innan verksamheten kommer igång på allvar.
Kan alla få bidraget?
Nej, det finns vissa krav för att få starta eget-bidrag. För att få stödet behöver du ha:
Skrivit in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen (och därmed vara arbetslös, eller riskera att bli det). Undantag finns för glesbygdskommuner.
En affärsidé som bedöms vara tillräckligt lönsam för att du ska kunna försörja dig på lång sikt.
Fyllt 18 år.
Så ansöker du om starta-eget bidrag
Först och främst behöver du berätta om din affärsidé i en affärsplan. En affärsplan är en beskrivning av vad som behöver göras för att kunna förverkliga affärsidén. Läs våra fem tips på vad du ska tänka på när du skriver en affärsplan .
Arbetsförmedlingen bedömer sedan din affärsplan och dina förutsättningar för att driva företaget, genom att till exempel titta på din erfarenhet och dina förutsättningar. De tittar även på hur arbetsmarknaden och konkurrensen ser ut i branschen.
Om du saknar erfarenhet av att driva företag erbjuder Arbetsförmedlingen i vissa fall praktik, informationsträffar, rådgivning och en nyföretagarkurs. På kursen får du bland annat lära dig mer om skatter och bokföring – du får kunskap i det mest grundläggande med att driva företag.
Hur mycket får jag i starta eget-bidrag?
Det är Försäkringskassan som räknar ut, och betalar ut, ett aktivitetsstöd. Beloppet gäller för högst fem arbetsdagar per vecka. Hur stort beloppet blir beror bland annat på om du har a-kassa eller inte samt din ålder. Uppfyller du villkoren för a-kassa (arbetslöshetsförsäkring som kompenserar en viss del av inkomstbortfallet om du blir ofrivilligt arbetslös) är beloppet per dag samma som den ersättningsplan du har enligt a-kassan. Har du nått antalet maxdagar i a-kassan kan du som högst få 65 procent av din ersättningsplan i starta eget-bidrag.
Om du inte har rätt till a-kassa kan du få 223 kronor per dag i starta eget-bidrag om du är över 25 år.
Är du 18–24 år och inte uppfyller villkoren för a-kassa får du utvecklingsersättning enligt följande:
183 kronor per dag (om du har gymnasieexamen från ett nationellt program, gymnasieintyg eller motsvarande, eller om du har fyllt 20 år och går på en studiemotiverande folkhögskolekurs).
57 kronor per dag om inget av ovanstående gäller för dig.
Stödet betalas ut en gång per månad och är skattepliktigt som inkomst i din inkomstdeklaration (gäller ej utvecklingsersättningen, som är skattefri). Läs mer om ersättningsbeloppen på Försäkringskassan .
Hur länge kan jag få bidraget?
Bidraget kan normalt sett betalas ut under högst sex månader. Om du till exempel blir sjuk eller verksamheten blir försenad på grund av myndighetsprocesser (till exempel att ett tillstånd dröjer), kan ersättningen förlängas.
Nystartad? Testa Fortnox gratis!
För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.