Publicerad: 30 januari 2023|Senast uppdaterad: 22 augusti 2024

Allt om factoring och finansiering

En tjej som sitter med datorn bland massa gröna växter
Ett företags behov av kapital är föränderligt och ser olika ut för alla. I en expansiv fas kan det behövas kapital för att möjliggöra investeringar, eller kan du behöva hantera oförutsedda betalningar med kort varsel. Det finns olika sätt att frigöra kapital på. Bland annat finns factoring, som innebär att du säljer eller belånar dina fakturor för att snabbt stärka ditt kassaflöde. Passar inte factoring ditt bolag kanske ett företagslån är intressant istället. I denna guide förklarar vi de olika alternativen, kostnader, samt hur allt fungerar.

Vad är factoring?

Factoring betyder att man säljer eller belånar utgående fakturor, till en bank, ett finans- eller factoringbolag. Genom att du säljer eller belånar fakturorna kan ditt företag alltså få betalt direkt. Du slipper vänta på dina kunders betalningar som kan dröja flera veckor ibland. Vilket är bra då du som företagare ofta har löpande utlägg i form av till exempel löner och inköp. På detta sätt kan ditt företag stärka sin likviditet och frigöra kapital utan att behöva ta ett banklån.

Hur fungerar factoring?

Det finns olika typer av factoring. Du kan antingen använda dig av fakturaköp eller fakturabelåning. 

  • Fakturaköp innebär att du som företag säljer dina utgående fakturor till ett factoringbolag. Pengarna, minus en avgift, betalas i normalfallet ut till ditt företagskonto inom 24 timmar. 

  • Fakturabelåning innebär att du belånar dina utgående fakturor. Du får in den största delen av fakturans värde direkt på företagskontot, och dina fakturor står som säkerhet för lånet. Resterande belopp får du ut när kunden betalat sin faktura. 

Många aktörer erbjuder dessa två delar. Därför är det bra om du jämför villkoren hos de olika factoringbolagen, innan du väljer vem du vill sälja fakturor till eller belåna fakturor hos. Det kan nämligen skilja sig en hel del åt.

Factoring

Varför ska man använda factoring?

Genom att sälja eller belåna dina fakturor kan du på ett snabbt sätt få in kontanta medel till företaget. Ofta har din kund minst 30 dagars betalningsvillkor, men ibland kan det även avtalas om 60, 90 eller 120 dagar. Vilket innebär att du kan få vänta ganska länge på att få betalt.

Du slipper oroa dig för när pengarna kommer in, om du säljer fakturor eller använder dig av fakturabelåning. Den största delen av fakturabeloppet får du ut direkt till ditt företagskonto. Det gör att du kan investera och låta företaget växa snabbare. Du kanske behöver göra en större investering, eller snabbt kunna agera på en affärsmöjlighet. Det kan även handla om att kunna betala leverantörsfakturor, lön eller moms innan du fått in pengar från dina kunder. Att använda factoring har flera fördelar för dig som företagare. Du kan till exempel spara tid genom minskad administration kring kundfakturan. 

Factoring är idag ett etablerat och populärt sätt att få tillgång till pengar på ett smidigt sätt, utan att behöva ta banklån eller checkkrediter. Det är inte, som många tror, bara företag med likviditetsproblem som använder factoring för att kunna förbättra sina nyckeltal. Idag används factoring av många olika typer av företag både stora som små. Just för att det är ett så enkelt och smidigt sätt att öka sin likviditet på.


Vad kostar factoring?

Priset för factoringtjänster kan variera en hel del. Procentsatsen som factoringföretaget tar ut i avgift brukar variera mellan 1 och 4% av fakturans totalbelopp. Den exakta summan du betalar beror på aktörernas individuella kostnader och volym, samt kreditrisk på kundernas fakturor som du säljer eller belånar.

Belåning är oftast det billigare alternativet, då du som belånar fakturan står för risken och fakturan står som säkerhet för lånet. Vid belåning får du ut den största delen av fakturans belopp direkt, minus avgifter, på ditt konto. 

Om du säljer dina fakturor kostar det oftast lite mer, då factoringbolagen brukar ta kreditrisken på fakturan. Du får ut summan direkt på kontot, minus avgiften som aktören tar för att köpa din faktura.

Att kostnaderna för att använda factoring äter upp förtjänsten är dock en myt, det är ett av de minst kostsamma alternativen av olika finansieringstjänster. Den kostnad du lägger på factoring kan du ofta vinna tillbaka, tack vare att du snabbare kan investera pengarna på annat håll.

Företagslån

Du kanske behöver ett startkapital till ditt nystartade bolag, eller ett kapitaltillskott när ditt företag ska växa. Då kan ett företagslån passa dig. Det finns olika typer av långivare – finansbolag, banker, myndigheter samt nya digitala utmanare. För att få ett lån finns det ett antal krav, exempelvis att ditt företag är registrerat och aktivt i Sverige, och att företaget har en giltig bolagsform. Att ta ett lån med syfte att finansiera företagsstarten kallas för ett starta eget-lån.

Läs mer om alla krav och hur du får ett företagslån

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.