Vad är soliditet? Guide med kalkylator för att räkna ut
Så här fungerar kalkylatorn
Börja med att fylla i ditt egna kapital, totala kapital och eventuella obeskattade reserver. Alla dessa hittar du i din balansräkning. Välj sedan aktuell skattesats för räkenskapsåret och klicka på beräkna – sedan sköter vi uträkningen åt dig.
Vad är soliditet?
Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av företagets tillgångar som finansieras med eget kapital. Soliditeten används främst för att analysera ett företags långsiktiga betalningsförmåga, där en högre procentuell soliditet tyder på en bättre förmåga att själv kunna finansiera verksamheten på sikt utan att behöva ta in externa finansiella medel.
Genom att räkna ut soliditeten kan du analysera ett företags ekonomiska hälsa. Men vill du få en mer komplett bild av ekonomin kan du även kolla på företagets likviditet. Det hjälper dig att förstå om företaget kan hantera kortsiktiga skulder. Läs mer om likviditet här >
Varför är soliditet viktigt för ett företag?
För dig som företagare är det viktigt att hålla koll på ditt företags soliditet. Det hjälper dig att analysera företagets stabilitet och förmåga att överleva vid ekonomiska svårigheter. Ett företag som har hög soliditet har vanligtvis en god ekonomi och mindre risk för att gå i konkurs. Detta beror på att företaget förmodligen inte är beroende av lån – men har goda möjligheter att ta ett lån vid behov. Medan ett företag med låg soliditet kan vara ett tecken på hög skuldsättning, vilket kan vara en risk om intäkterna plötsligt skulle minska.
En hög soliditet är däremot inte alltid gynnsam för ett företag. Utan det kan även vara en följd av bristande utvecklingsarbete och otillräckliga investeringar som orsakat en upplåning och därför visar det sig att företaget har en hög/god soliditet.
Vad är en bra soliditet?
Det finns egentligen ingen generell gräns eller tumregel för vad som är en bra soliditet, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. För att kunna analysera ett företags soliditet på ett rättvist sätt krävs att man bland annat tar hänsyn till branschtillhörighet och vilken situation bolaget befinner sig i.
Generellt anses en soliditet på minst 25–30% som godtagbar, men det beror på vilken bransch företaget verkar inom. Företag inom konsulttjänster har ofta högre soliditet. Medan företag inom bygg- och fastighetsbranschen vanligtvis har lägre. Hos SCB går det att se och jämföra soliditeten mellan olika branscher.
Hög soliditet
En hög soliditet innebär vanligtvis fler fördelar för ett företag. Dels har företaget i regel bättre motståndskraft mot eventuella motgångar och förluster. Dels blir företaget attraktivt för investerare. Dessutom är det egna kapitalets storlek i förhållande till företagets övriga skulder även av intresse för banker i samband med nya lån eller krediter.
Ett vanligt exempel på företag som brukar ha en hög soliditet är konsultföretag. I och med att de erbjuder tjänster som kärnprodukt är de inte särskilt beroende av investeringar och följaktligen inte beroende av att låna pengar vilket är positivt för soliditeten. Det är inte heller ovanligt att väletablerade och stabila bolag har en relativt hög soliditet. Generellt sett har sådana typer av företag nått en viss mognad där de inte längre är lika beroende av lånade likvida medel för att verksamheten ska fortlöpa och utvecklas.
Låg soliditet
Vanligtvis beror en lägre soliditet på att företaget går med förlust, men det kan också handla om att företaget har gjort en kraftig expansion eller investering. En låg soliditet behöver alltså inte innebära något negativt, utan det kan vara godtagbart under en tillväxtfas, då en lyckad investering kan leda till en bättre betalningsförmåga på längre sikt.
En hög soliditet är dock i regel att föredra framför en låg sådan. Högre soliditet innebär trots allt att företagets långsiktiga betalningsförmåga är bättre, vilket gör att man till exempel lättare klarar av att betala sina skulder och ekonomiska åtaganden under tuffare perioder.
Företag inom exempelvis bygg- och fastighetsbranschen har ofta en lägre soliditet. Detta förklaras av att de har högre risk eller är mer kapitalintensiva och därför behöver låna större belopp. Inom fastighetsbranschen är man dessutom beroende av och tjänar pengar på att hela tiden investera i nya fastigheter, vilket gör att skuldsättningsgraden många gånger är högre. Även hotell- och detaljhandelsbranschen ses i regel som branscher med något lägre soliditet.
Räkna ut soliditet
Soliditeten beräknas genom att dividera företagets egna kapital med de totala tillgångarna, siffror du hittar i företagets balansräkning. Vanligtvis används det justerade egna kapitalet vid beräkning av soliditeten. Att det egna kapitalet är justerat innebär att hänsyn tas till eventuella obeskattade reserver, det vill säga vinster som företaget ännu inte betalat skatt på.
Justerat eget kapital innebär en justering där företaget lägger till obeskattade och dolda reserver till det egna kapitalet. Läs mer om justerat eget kapital här >
Med vår kalkylator här ovanför räknar du ut din soliditet snabbt och enkelt.
Soliditet formel
Vill du hellre räkna ut din soliditet på egen hand? Så här går uträkningen till.
Börja med att räkna ut ditt justerade egna kapital enligt nedan:
Justerat eget kapital = Eget kapital + ((1- skattesats) * obeskattade reserver)
När du fått fram det justerade egna kapitalet stoppar du in det i formeln för soliditet enligt nedan.
Soliditet i % = Justerat eget kapital / Totalt kapital
Räkneexempel för soliditet
Ditt företags egna kapital för en given tidpunkt uppgår till 100 000 kr. Vid samma tidpunkt har företaget en bokförd obeskattad reserv om 10 000 kr. Aktuell skattesats för juridiska personer uppgår till 20,6%. Notera att skattesatsen kan komma att ändras från år till år.
Enligt formeln ovan räknas justerat eget kapital ut till 100 000 + ((1 – 0,206) * 10 000 = 107 940 kr.
Vid tidpunkten har företaget ett totalt kapital på 250 000 kr. Det justerade egna kapitalet som precis räknats ut divideras med det totala kapitalet enligt formeln för soliditet. Soliditeten för företaget blir således 107 940 / 250 000 = 43,18%.
Vad påverkar soliditet i praktiken?
Vad ökar soliditet?
Så hur kan du förbättra företagets soliditet? I grunden finns det tre olika sätt för ett företag att öka sin soliditet.
Företaget genererar vinst som behålls inom företaget.
Genom amortering av företagets lån och skulder.
Kapital tillsätts från ägarna. Detta kan ske på olika sätt, exempelvis genom ett aktieägartillskott där ägarna tillskjuter mer pengar till företaget. Ett annat alternativ är att genomföra en så kallad nyemission , vilket innebär att bolaget utfärdar nya aktier för att få in mer kapital till företaget.
Vad minskar soliditet?
På motsvarande sätt finns det tre huvudsakliga sätt för ett företag att minska sin soliditet.
Företaget går med förlust .
Företaget delar ut pengar genom t.ex. en aktieutdelning.
Företaget ökar sina skulder vilket exempelvis kan ske genom nya banklån. Ökar skulderna snabbare än det egna kapitalet minskar soliditeten.
Visste du att…
Med hjälp av Fortnox bokföringsprogram sköter du din bokföring helt digitalt. På så sätt kan du enkelt hålla koll på hur ditt företagets soliditet och andra viktiga nyckeltal ser ut i realtid, så länge du har en uppkoppling. Smart va?