Nya lagar och regler 2024
Förändringar i jobbskatteavdraget
Den 1 januari 2024 justerades åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget, från 65 år till 66 år. Dessutom ökade det förhöjda grundavdraget för personer som vid årets ingång fyllt 66 år. Utöver justeringarna i åldersgränsen så förstärks även det ordinarie jobbskatteavdraget, i syftet att minska inkomstbeskattningen för låga och medelhöga heltidsarbetande.
Läs mer om jobbskatteavdrag här.
Nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18 åringar tas bort
Under 2019 sattes lagen för nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18 åringar in. Syftet med lagen var att det skulle bli enklare för ungdomar att komma ut i arbetslivet. Men vid årsskiftet 2023/2024 plockades nedsättningen bort.
Digitala årsstämmor
I samband med årsskiftet 2023/2024 blev det möjligt att hålla årsstämman digitalt istället för att träffas fysiskt. För att din BRF, ekonomiska förening eller ditt aktiebolag ska kunna ordna en digital årsstämma behöver det skrivas in i bolagsordningen eller stadgarna.
Nya regler om hållbarhetsrapportering
Från och med den 1 juli 2024 gäller nya regler om hållbarhetsrapportering för företag. Syftet är att ge finansmarknaden tillgång till information från företagen om miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning. Rapporteringen kommer även bidra till att styra in kapital mot hållbara investeringar.
Jämfört med tidigare EU-lagstiftning om hållbarhetsrapportering, så ställer de nya reglerna högre krav på informationsgivning gällande värdekedjan och utsläpp av växthusgaser. Även kravet på att lämna in en hållbarhetsrapport breddas och gäller nu små och medelstora företag som är börsnoterade.
Kravet på kvitton i pappersformat slopas
Riksdagen har beslutat att kravet på att kvitton ska bevaras i pappersform tas bort. Det innebär att räkenskapsmaterial inte behöver sparas i pappersform om materialet finns digitalt. Ändringen gör att du som företagare slipper hantera stora mängder papper och sparar både tid och plats. De nya reglerna började gälla den 1 juli 2024.
Så länge ska kvitton sparas – nya regler den 1 juli 2024.
Regeln om kombiuppdrag uppdateras
I samband med att lagen om räkenskapsmaterial uppdaterades beslutade riksdagen att regeln om kombiuppdrag också behövde moderniseras.
Ett kombiuppdrag innebär att ett företag anlitar samma revisionsbyrå både för biträde vid bokföringen och för revisionen. Regeringen menar att den tidigare regeln är svår att använda idag och att den uppdaterade regeln kommer leda till att företagare får lättare att anlita en revisor och samtidigt kan använda de bästa tekniska lösningarna för sin bokföring.
Taket för ROT-avdrag höjs
Den 1 juli 2024 gjordes en tillfällig höjning på 25 000 kronor av taket för rotavdrag. Det vill säga från 50 000 kronor till 75 000 kronor på helåret. I samband med höjningen infördes även separata tak för rot- och rutarbeten. Ändringarna innebär att:
Du kan nu göra avdrag för hela 150 000 kronor per år totalt. Rotavdraget har ett tak på 75 000 kronor per person och rutavdraget har ett tak på 75 000 kronor per person.
Läs mer om taket för rot- och rutavdrag här.
Förbättringar i föräldraförsäkringen
Vid halvårsskiftet 2024 uppdaterades föräldraförsäkringen, med förhoppningen om att ge mer flexibilitet och valfrihet i vardagen. Tidigare har man kunnat ta ut 30 dubbeldagar för sitt barn fram till och med att barnet fyller 1 år. Med den nya regeln har man möjlighet att ta ut 60 dubbeldagar och kan nyttja dubbeldagarna till och med att barnet är 15 månader.
Dessutom har föräldrar nu rätt att överlåta föräldrapenningen till någon annan, till exempel en mor- eller farförälder. Vid gemensam vårdnad om ett barn kan vardera förälder överlåta högst 45 dagar med föräldrapenning till en annan person som är försäkrad för föräldrapenning. Vid ensam vårdnad ökar antalet dagar och man har rätt att överlåta 90 dagar med föräldrapenning.
Ersättning för höga sjuklönekostnader upphör
2015 sattes ersättning för höga sjuklönekostnader in. Det innebär att arbetsgivaren i vissa fall har haft rätt till ersättning för sjuklönekostnader. Syftet med ersättningen var främst att skydda små och även nystartade företag för utgifter som en sjukfrånvaro kan innebära. Men den 1 juli upphörde förmånen med förklaringen att det har varit svårt att kontrollera då handläggningen till stor del är automatiserad. Ersättningen kan dock fortfarande betalas ut för vissa kostnader som uppstod innan 1 juli.