Nya lagar och regler 2025
Förstärkt jobbskatteavdrag
Jobbskatteavdraget kommer vid årsskiftet 2024/2025 att höjas, vilket leder till en skattesänkning för alla som tjänar mer än 16 000 kronor per månad. Effekten avtar när inkomsten når 40 000 kronor per månad. En genomsnittlig löntagare kan förvänta sig en minskning av skatten med omkring 2 600 kronor per år, vilket motsvarar ungefär 200 kronor i månaden.
För företagare betyder dessa ändringar att de kan behålla en större del av sin inkomst, vilket kan användas för att investera i företaget eller förbättra den privata ekonomin. Även anställda kommer att dra nytta av den lägre skatten, som kan ge dem en högre nettolön.
Slopad avtrappning av jobbskatteavdraget
Jobbskatteavdraget är utformat att ha störst inverkan på personer med låg- och medelhöga inkomster. Men under 2025 kommer även höginkomsttagare att få ta del av jobbskatteavdraget. Tack vare en slopad avtrappning gynnas även de med årsinkomster på 778 000 och upp till 2 206 000 kronor. I och med de nya reglerna kommer marginalskatten att sänkas från 55 till 52 procent.
Högre skiktgräns för statlig skatt
Gränsen för statlig inkomstskatt kommer 2025 att höjas från 49 875 kronor till 52 150 kronor per månad (från 598 500 kronor till 625 800 kronor per år).
Det leder till att färre personer behöver betala statlig inkomstskatt, samtidigt som de personer som ligger över skiktgränsen får en högre inkomst innan den statliga skatten dras och får därmed mer pengar i fickan.
På grund av inflationen i Sverige så stoppades den årliga höjning av skiktgränsen och ingen ökning skedde mellan 2023/2024. Nu höjs skiktgränsen alltså i samma grad som vanligt igen.
Håll dig uppdaterad med aktuell information från skatteverket.se .
Höjd omsättningsgrad för befrielse av moms
Från och med den 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för befrielse av moms från 80 000 till 120 000 kronor. För att ett företag ska uppfylla villkoren om momsfrihet får omsättningen (exklusive moms) inte beräknas överstiga 120 000 kronor under det innevarande beskattningsåret. Omsättningen får inte heller ha överstigit 120 000 kronor under de två senaste beskattningsåren.
Höjningen innebär att färre företag kommer att behöva redovisa moms. Den ska dessutom minska det administrativa arbetet för både små företag och Skatteverket, samtidigt som den kan stärka de minsta företagens konkurrenskraft.
Håll dig uppdaterad med aktuell information från skatteverket.se .
Sänkt ersättningsnivå i beloppsregeln för expertskatt
2025 kommer nya regler för expertskatt, vilket berör de företag som tar hjälp av experter, forskare eller andra nyckelpersoner utrikes. Syftet är att dessa ska ges viss skattelättnad, förutsatt specifika krav och kvalifikationer. Ersättningsnivån för expertskatt, enligt den så kallade beloppsregeln, kommer att sänkas från två prisbasbelopp till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. Detta kommer hjälpa företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft.
Nya regler inom lön
Utökat Växa-stöd
Växa-stödet är ett ekonomiskt stöd som riktar sig till enmansföretag som vill anställa. Företaget kan få en sänkning av arbetsgivaravgiften när en första person anställs. Med växa-stödet betalar du endast ålderspensionsavgiften som ligger på 10,21%.
Från och med 1 januari 2025 kommer växa-stödet att utökas. Idag gäller växa-stödet för en anställd och de 25 000 första kronorna av lönen. Enligt de nya reglerna kommer stödet att gälla de första två anställda, med de första 35 000 kronorna av dess löner. Detta ger arbetsgivaren möjlighet att lättare skapa fler arbetstillfällen.
Håll dig uppdaterad med aktuell information från skatteverket.se .
Nya detaljer i rapporteringen av AGI
Regeringen har beslutat att arbetsgivare från och med 2025 ska utöka rapporteringen av arbetsgivardeklarationen på individnivå (AGI) till Skatteverket.
Papperskvitton är inte längre ett krav
2025 finns det inget rättsligt krav längre på att näringsidkare behöver erbjuda sina kunder ett papperskvitto. Företagare som använder kassaregister kan nu välja om de vill ge ett papperskvitto eller ett digitalt kvitto. Skatteverket anser att det inte spelar någon roll i vilken form kunden tar emot kvittot för att företaget ska anses ha uppfyllt sin skyldighet enligt skatteförfarandelagen .
Förbättrade skattevillkor för dig med enskild firma
Du som driver en enskild firma kommer att få förbättrade skattevillkor med start 2025. De nya reglerna innebär att beloppsgränsen för positiv räntefördelning slopas helt. Dessutom kommer beloppsgränsen för negativ räntefördelning att höjas från ett negativt kapitalunderlag på 50 000 kronor till 500 000 kronor.
För att underlätta för enskilda näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut kommer beloppsgränsen för när man behöver ta upp värdet av lagertillgångar att öka. Idag ligger gränsen på 5 000 kronor, men kommer att höjas till ett halvt prisbasbelopp - vilket 2025 motsvarar 29 400 kronor. Förändringen kommer att spara tid för många enskilda firmor, som helt enkelt slipper redovisa lagertillgångar som inte uppstiger detta belopp.
EU-blåkort - nya direktiv
EU-blåkortet är ett arbetstillstånd för högkvalificerade utländska arbetstagare från länder utanför EU. Det ger rätt att arbeta och bo i ett EU-land under en viss tid. 1 januari 2025 kommer det nya direktivet träda i kraft, och ersätta det från 2009. Ändringarna innebär bland annat att lönetröskeln och kravet på anställningstid sänks från 1 år till 6 månader och att fler personkategorier får möjlighet att beviljas ett EU-blåkort.
Dessutom kommer möjligheten att byta från andra typer av uppehållstillstånd till ett Blåkort att öka. För den som haft ett Blåkort i ett annat EU-land i minst 12 månader kan processen under vissa förutsättningar vara smidigare om denne vill ansöka om ett i Sverige.
Ny patentlag
Den 1 januari 2025 kommer Sveriges nya patentlag att träda i kraft. Den ersätter den nuvarande patentlagen från 1967. Den nya lagen kommer med förändringar som gör lagen enklare att tolka, tack vare ett modernare språk och tydligare ämnesrubriker.
För dig som ska söka patent innebär den nya lagen bland annat att det blir möjligt att få flera uppfinningar granskade i samma ansökan, samt att handläggningen förväntas bli mer effektiv.
Nya SNI-koder lanseras 2026
Under 2026 kommer nya SNI koder att lanseras. Men redan från och med 2025 kommer företag att kunna ändra sin egen SNI-kod via verksamt.se. För de flesta företag innebär ändringen att man får en ny kod men med samma innehåll som idag. Men för vissa företag delas den upp, vilket innebär att delar av innehållet flyttas till andra koder. SNI 2025 baseras på internationella standarder, National Association of Corrosion Engineers (NACE) från EU. Koderna gör det möjligt att kategorisera företag efter den typ av verksamhet de bedriver. Detta underlättar statistikinsamling, analys och jämförelser på både nationell och internationell nivå.
Kravet på hotelltillstånd slopas
Att kravet på hotelltillstånd slopas är goda nyheter för dig som vill ge dig ut i hotell- eller pensionat branschen. Från 2025 kommer du inte längre behöva söka tillstånd hos polisen för denna typ av verksamhet. Istället görs en kostnadsfri anmälan. Det kommer att spara både tid och pengar samt öka antalet verksamma i branschen.
Skärpta lagar och höjda straff mot ekonomisk brottslighet
Den 1 januari 2025 träder flera nya lagändringar i kraft som syftar till att motverka ekonomisk brottslighet.
Höjt straff för brott mot målvaktsförbudet: Straffet för att använda en så kallad målvakt, som döljer den verkliga huvudmannen bakom ett företag, höjs från fängelse i ett år till två år.
Höjda förseningsavgifter för årsredovisningar: För privata aktiebolag höjs förseningsavgifterna vid sen inlämning av årsredovisningar . Första och andra avgiften höjs från 5 000 till 7 500 kronor, och den tredje från 10 000 till 15 000 kronor.
Företagskapning kriminaliseras: En ny straffbestämmelse införs i brottsbalken som gör det straffbart att olovligen använda en juridisk persons identitetsuppgifter, med syfte att utge sig för att företräda företaget. Straffet kan bli böter eller fängelse i upp till två år, förutsatt att handlingen sker i vinstsyfte.
Personlig närvaro hos Bolagsverket: Bolagsverket har rätt att kräva personlig närvaro - både från den som anmäler en företrädare till verkets register, och från personen som anmälan gäller. Detta gäller även vid misstanke om oriktiga uppgifter i registren.
Nya regler för ekonomiska föreningar: Ekonomiska föreningar ska från och med 1 januari 2025 lämna in årsredovisningar till Bolagsverket. Förseningsavgifter blir detsamma som för aktiebolag.
Nya regler för stiftelser: Stiftelser ska omfattas av samma regler som andra bolagsformer, inklusive krav på att revisorer anmäler misstanke om brott, förseningsavgifter vid sen inlämning av årsredovisning och regler om målvaktsförbud.