Så fungerar räntefördelning – en guide
Vad är räntefördelning?
Räntefördelning gör det möjligt för dig som driver en enskild firma , ett handelsbolag eller kommanditbolag att förflytta en del av vinsten från näringsverksamheten till inkomstslaget kapital.
De två inkomstslag som berörs i en räntefördelning är kapital och näringsverksamhet. Inkomstslaget kapital beskattas ofta lägre än näringsinkomst. Så om ditt företag har ett positivt kapitalunderlag som överstiger ett visst belopp kan du välja att fördela vinsten och då få en mer fördelaktig skatt.
Det finns både fördelar och nackdelar med räntefördelning. En fördel är att du kan få lägre skatt på kapitalinkomster och då möjlighet att minska din skatt. Nackdelen är att det kan vara svårt att göra räntefördelningen och om ditt kapitalunderlag är negativt finns det en risk att du får högre beskattning.
Läs mer om räntefördelning i vår guide
Kapitalunderlag – företagets egna kapital
Kapitalunderlaget är grunden till att kunna göra en räntefördelning. Det är företagets resultat vid utgången av förra räkenskapsåret. Underlaget består av företagets tillgångar minus skulder och kan se olika ut från år till år, beroende på företagets insättningar, uttag och nettoresultat.
Du som driver en egen näringsverksamhet har möjlighet att plocka ut och sätta in pengar när du vill i verksamheten utan att beskattas. Därför finns det regler för hur kapitalunderlaget för räntefördelning ska räknas ut. Är ditt kapitalunderlag positivt kan du själv välja om du vill göra en räntefördelning. Men är det negativt så måste du enligt lag göra en räntefördelning.
Positiv räntefördelning
Positiv räntefördelning liknar utdelning i ett aktiebolag och finns till för att skattereglerna ska vara likvärdiga i företagsformerna. När företagets eget kapital är positivt kan du välja att göra en positiv räntefördelning. Det kan ge dig lägre skatt och innebär att du väljer en del av vinsten som ska beskattas som kapitalinkomst istället för näringsinkomst. Reglerna gäller oavsett om du har ett förenklat eller vanligt årsbokslut.
Om du har ett aktiebolag kan du läsa mer om utdelning i aktiebolag här
Exempel på positiv räntefördelning
Viktoria har inkomst av näringsverksamhet med 290 000 kronor och inkomst av kapital med 0 kronor. Hennes företag har ett kapitalunderlag på 900 000 kronor.
Räntesatsen för positiv räntefördelning ligger på 8,62%. Det innebär att Viktoria kan välja att flytta 8,62%*900 000 = 77 580 kronor från näringsverksamheten till kapital.
Om Viktoria flyttar hela beloppet blir hennes inkomst av näringsverksamhet istället 212 420 kronor (290 000*77 580 = 212 420), medan 77 580 kronor beskattas som kapital.
Negativ räntefördelning
Om ditt företag skulle ha ett negativt kapitalunderlag ska du göra en negativ räntefördelning. Till skillnad från den positiva räntefördelningen är detta ett krav. Den negativa räntefördelningen innebär att ett avdrag flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital.
Det kan finnas olika anledningar till att ditt företag har ett negativt kapitalunderlag, till exempel för att företaget har lånat pengar eller haft ett nettouttag som överstiger insättningarna.
Exempel på negativ räntefördelning
Viktor har inkomst av näringsverksamhet med 250 000 kronor och inkomst av kapital med 100 000 kronor. Det betyder att Viktors företag har ett negativt kapitalunderlag på 100 000 kronor.
Räntesatsen för negativ räntefördelning ligger på 3,62%. Det innebär att Viktor måste lägga till 3,62%*100 000 = 36 200 kronor i näringsverksamheten och därmed minska inkomst av kapital med 36 200 kronor.
I slutändan blir Viktors inkomst av näringsverksamheten 286 200 kronor (250 000 + 36 200 = 286 200) och hans inkomst av kapital blir 63 800 kronor (100 000 - 36 200 = 63 800)
Kom ihåg att detta bara är exempel på positiv/negativ räntefördelning. Det är viktigt att du själv håller dig uppdaterad med information och skatteregler. Procentsatsen justeras årligen, så kontrollera alltid den senaste informationen från Skatteverket.
Se vår guide för deklaration i enskild firma
Ett smart bokslutsprogram
Slipp krångel i företagets årsavslut. Fortnox Bokslut & Skatt är verktyg som hjälper dig från avstämning till årsredovisning i ett flöde.