Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt? (2024)
Skillnad mellan utdelning och lön
Sammanfattning
Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.
Gränsbeloppet kan antingen räknas ut genom förenklingsregeln eller huvudregeln. Väljer du att räkna enligt förenklingsregeln används ett på förhand av Skatteverket bestämt belopp baserat på fjolårets inkomstbasbelopp multiplicerat med 2,75. 2024 är gränsbeloppet 204 325 kronor enligt förenklingsregeln, och för utdelning som tas ut under 2025 uppgår beloppet till 209 550 kronor. I vissa fall är gränsbeloppet högre om man väljer att räkna med huvudregeln. Med denna regel räknas gränsbeloppet ut med hjälp av anskaffningsvärdet på dina aktier i bolaget (kapitalbaserat utrymme), plus – om vissa kriterier uppfylls – hur mycket löner företaget betalat ut under året (lönebaserat utrymme).
Viktigt att ha i åtanke är att utdelning inte ligger till grund för några framtida förmåner. Uttag av lön däremot ligger till grund för pension, sjukpenning och föräldrapenning upp till en viss nivå, vilket gör att detta alternativ ofta ses som ett tryggare alternativ till utdelning.
Beskattningen av lön är i regel högre än den relativt lågbeskattade utdelningen.
Ta del av vår fullständiga guide
Vill du läsa mer detaljerat om fördelar och nackdelar med utdelning respektive lön, samt ta del av en djupare diskussion kring när det ena alternativet kan passa bättre än det andra? Lämna din e-post via länken nedan så skickar vi ut en utförlig guide på ämnet. Vi kommer även med tips och riktlinjer på hur de olika alternativen på att kombinera på ett effektivt sätt.