Byt från enskild firma till aktiebolag (innan årets slut)
Fördelar med att driva aktiebolag
Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Det som många ser som den största fördelen med ett AB är att det finns en tydlig skillnad mellan företaget och dig som privatperson. Ditt personliga ansvar är mer begränsat i den ekonomiska aspekten. Du skyddar därmed din privatekonomi och dig själv när det kommer till avtal, stämningar, och så vidare.
Det finns även skattefördelar när det kommer till att driva aktiebolag. Du har till exempel möjlighet att dra av saker på företaget. Men det finns också en vinning i att strategiskt kunna planera skatten, till exempel vinstskatt, beroende på hur mycket du vill gå med vinst. När ditt företag blir mer lönsamt belönas du med skattefördelar, till skillnad från vid en enskild firma där skatten blir mer belastande.
Kanske har du byggt upp ditt bolag över tid och skapat ett varumärke med ett gott rykte i branschen. Om du har ett aktiebolag kan du sälja vidare företaget till en ny ägare, kanske när du vill gå i pension. Detta är inte möjligt med en enskild firma. Med ett AB finns det alltså möjlighet för verksamheten att leva vidare, från generation till generation, vilket kan vara värdefullt.
Nackdelar med ett aktiebolag
Även om ett AB är det bästa alternativet i de flesta fall, så passar det inte för alla. När du startar ett aktiebolag krävs alltid ett startkapital (aktiekapital) på minst 25 000 kronor. Det passar mindre bra för den som inte är intresserad av att satsa pengar i bolaget.
I ett aktiebolaget är det även krav på att en årsredovisning ska upprättas. Så länge du inte själv har möjlighet att upprätta den så kan du behöva ta hjälp av en redovisningskonsult, vilket i sin tur blir en extra kostnad.
Rädslan för konkurs
En vanlig anledning till att de som bedriver en enskild firma drar sig för att starta ett aktiebolag är just rädslan för att gå i konkurs. Vad händer om min verksamhet inte går som planerat och ekonomin inte går ihop?
En konkurs behöver inte vara så dramatisk som det låter. Det är i grunden ett sätt att avveckla ett företag och en affärsidé som helt enkelt inte fungerade som det var tänkt.
Varför ska jag ha en enskild firma?
Om du har ditt bolag som mer av ett sidoprojekt och du är ensam ägare så kan en enskild firma funka bra. Har du dessutom inga planer på att expandera verksamheten och din omsättning inte är så stor, kan denna företagsform räcka för att täcka dina behov.
Dessutom är det enklare att redovisa och bokföra hur det går för ditt företag om du har en enskild firma. Det ställs inte lika stora krav på det administrativa i jämförelse med ett aktiebolag. Så om du planerar att göra allting själv kommer det att vara mindre komplicerat.
Nackdelar med en enskild firma
Tvärtemot ett aktiebolag, så är den största nackdelen med en enskild firma att du är personligt ansvarig. Varje dag som du driver en enskild firma utsätts din privata ekonomi för en risk. Det finns ingen juridisk skillnad på bolaget och dig som person, vilket kan stöka till det i flera fall. Föreställ dig att du har en missnöjd kund som lämnar in en stämningsansökan. Denna kommer alltså att hamna på dig personligen.
Det kan även vara svårt att hålla isär ekonomierna, vilka pengar som tillhör dig och vilka som tillhör företaget. Det blir riskabelt när det kommer till skatteinbetalning, om du inte har kontroll på ekonomin.
Skatten i sig är också en nackdel. När du växer och blir större och större så blir skatterna mer belastande. En enskild firma är, till skillnad från ett AB, väldigt statiskt i sin skatt. Man kan säga att du inte blir belönad för att företaget blir mer lönsamt, skatterna växer istället desto mer.
Det är också värt att veta att namnskyddet för en enskild firma bara gäller för det län du bor i. Det kan alltså finnas en (eller flera) konkurrenter med samma företagsnamn som dig i andra delar av landet.
När är det dags att byta till ett AB?
En generell tumregel man brukar prata om är att när ditt överskott överstiger brytpunkten för statlig skatt, är det ekonomiskt fördelaktigt att byta till ett aktiebolag. När du drar in 500 000–600 000 kronor om året i en enskild firma så börjar det bli ganska dyrt när det kommer till skatt. Om du har ett företag som omsätter mer än detta har du väldigt mycket att vinna när det gäller att byta till ett AB.
Om du har bestämt dig för att byta till ett aktiebolag är det bäst att göra det i slutet på kalenderåret, snarare än under årets första månader. Detta beror på att du får skattemässiga fördelar med dig samt utdelningsutrymmet för hela året, förutsatt att du äger företaget under ingången av året. Tack vare 3:12-reglerna för fåmansföretag kan du göra utdelning med lägre skatt under kommande år.
Hur byter jag företagsform?
Det enklaste sättet att starta ett AB är att köpa ett så kallat lagerbolag. Istället för att du ska registrera allt själv via Bolagsverket kan du köpa ett färdigregistrerat, tomt aktiebolag som är klart på några timmar.
Ett tips är att behålla den enskilda firman under resten av året, så att du successivt kan göra övergången mellan Enskild Firma och AB. När året är slut gör du bokslut för EF, sen kan du stänga ned det. Då har du tid på dig. Vi rekommenderar att ta hjälp av en rådgivare eller redovisningskonsult som kan hjälpa dig strategiskt med flytten så att den blir så effektiv som möjligt gällande skattefördelar, med mera.
Här hittar du redovisningskonsulter och redovisningsbyråer >
Vad kostar det att byta företagsform?
Om du väljer att köpa ditt bolag av Fortnox så hittar du kostnader för färdigregistretade aktiebolag här. Du får även räkna med avgifter till Bolagsverket på omkring 3 500 kronor.
Precis som om du skulle starta ett helt nytt aktiebolag så krävs ett aktiekapital på 25 000 kronor. Detta kan ses som en satsning in i bolaget, snarare än en kostnad.
Viktigt att veta är att du faktiskt kan använda aktiekapitalet till att betala lagerbolaget plus avgifter till Bolagsverket.
Om du har en enskild firma som går med lönsamhet finns det redan värden i verksamheten. När du startar ett AB kan du därmed flytta över dessa värden genom att aktiebolaget köper tillgångar från din enskilda firma. För dessa 25 000 kronor som du sätter in i ditt AB kan du köpa de tillgångar, till exempel lagervärdet eller din dator, som finns i den enskilda firman. Eftersom den enskilda firmans ekonomi är densamma som din privata, kan du alltså få tillbaka delar av detta kapital. Observera att avdrag för skatter tillkommer.
Sammanfattning
Om du inte planerar att utveckla din verksamhet och vill ha det som mer av ett sidoprojekt kan en enskild firma passa dig bra. Du kanske inte omsätter så stora summor och vill dessutom sköta administrationen på egen hand. Är du däremot redo att satsa på verksamheten, och omsätter runt 500 000–600 000 kronor om året eller mer, är det rekommenderat att du byter till ett aktiebolag. Att ha en enskild firma kan nämligen begränsa dig från de fördelarna som finns med att vara företagare.
Om du vill byta företagsform behöver du starta ett nytt AB. Det kan du göra genom att köpa ett färdigregistrerat aktiebolag. Du kan sedan successivt flytta över värden från den enskilda firman till aktiebolaget. Med ditt startkapital på 25 000 kronor har aktiebolaget möjlighet att köpa tillgångar från din enskilda firma. Eftersom den enskilda firmans ekonomi är densamma som din privata, kan du därmed få tillbaka delar av aktiekapitalet.
Det är fördelaktigt att byta företagsform i slutet av året, innan det slår över till ett nytt kalenderår. På så vis får du med dig skattemässiga fördelar och kan därmed göra utdelning kommande år.
Köp ett lagerbolag hos Fortnox
Har du kommit fram till att du vill satsa på din verksamhet och starta ett aktiebolag? Vi hjälper dig! Med ett lagerbolag från Fortnox har du ditt aktiebolag registrerat inom två timmar, tryggt och säkert. Vi sköter kontakten med Bolagsverket och ger dig fri support genom hela processen.