Bokföra Julgåva

Julgåva till anställda är skattefri om marknadsvärdet inte överstiger ett visst belopp. Julgåvor kan då bokföras under kontogrupp 76 Övriga personalkostnader. Julgåva till kund kan bokföras under kontogrupp 59 Reklam och PR.

Kostnader för julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor är avdragsgilla om de är av ett mindre värde som fastställs av Skatteverket. Arbetsgivaren behöver inte heller lyfta moms för gåvan. Julgåvor för inkomstår 2024 är skattefria om marknadsvärdet är mindre än 550 kr inklusive moms. Arbetsgivarens kostnader för att administrera och leverera gåvan ingår inte i gåvans värde. Gåvobeloppet är ett så kallat gränsbelopp. Det innebär att hela gåvan ska beskattas om den kostar mer än 550 kr. En större gåva räknas nämligen som en ersättning för utfört arbete och ska då bokföras som en lönekostnad.

När en arbetsgivare ger sina anställda en julgåva måste den ges till alla anställda eller till en större grupp av alla anställda. Gåvan får inte vara kontanter eller presentkort som kan bytas in mot kontanter. Den som är anställd i sitt eget aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva även om det inte finns fler anställda i bolaget. En enskild näringsidkare kan ge sina anställda julgåvor, men kan inte ge sig själv en julgåva.

Julgåvor till kunder är normalt inte avdragsgilla, men mindre representations- och reklamgåvor med direkt anknytning till bolagets verksamhet kan vara avdragsgilla om värdet understiger ett visst belopp. Beloppet för år 2024 är 300 kr.

Hur bokförs en julgåva?

Observera att bokföringstipsen i detta avsnitt enbart är en rekommendation, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Exempel bokföring av julgåva till anställd

När du ska bokföra julgåva till anställd kan det redovisas som en personalkostnad under kontogrupp 76 Övriga personalkostnader. Vi tar ett exempel. Ett företag ger sina tio anställda en julblomma till ett mindre värde à 300 kr inklusive 25 % moms. Beloppet på gåvan understiger gränsbeloppet för gåvor och de anställda behöver därför inte skatta för den.

Företaget kan kostnadsföra gåvan som en övrig personalkostnad och lyfta hela momsen. Så här kan bokföringen se ut:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto3 000 kr
7631 – Personalrepresentation, avdragsgill2 400 kr
2641 – Debiterad ingående moms600 kr

Exempel bokföring av julgåva till kund

Det är endast mindre och enklare representations- och reklamgåvor som har direkt anknytning till bolagets verksamhet som är avdragsgilla om värdet understiger ett visst belopp. Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för julgåva till kund år 2024 300 kronor. Så här kan en julgåva till kund som är avdragsgill bokföras:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto300 kr
5961 – Reklamgåvor, avdragsgill240 kr
2641 – Debiterad ingående moms60 kr
Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.