Erik Östman arbetar för enklare regler i Förenklingsrådet
Senast uppdaterad: 13 januari 2025
"Det är lite paradoxalt att vi behöver ett statligt råd för att förenkla den byråkrati som politiken själv skapat. Men jag tror att vi kan snabba upp lagändringsprocessen betydligt," säger Erik. Regelbördan hindrar tillväxt Enligt Tillväxtverket ser en fjärdedel av små och medelstora företag regler som ett stort hinder för tillväxt. Många avstår från att anställa på grund av rädslan för komplicerade lagar, vilket påverkar hela samhället negativt. "Det är just dessa företag som borde kunna växa och skapa fler jobb, men krånglet gör att de drar sig för att växa. Det kostar oss viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter," förklarar Erik.
Engagemang från företag är avgörande
På Fortnox engagerar vi oss för att förenkla vardagen för företagare och arbetar aktivt med att minska den administrativa regelbördan. Ett av våra senaste framsteg är att bidra till förändringen av bokföringslagen, vilket ledde till att kravet på att spara papperskvitton slopades i somras. Men vårt engagemang slutar inte där – vi följer och påverkar flera viktiga frågor både på nationell och EU-nivå.
Exempelvis bevakar vi frågan om att enskilda firmor måste använda sitt personnummer som organisationsnummer, kravet på att skicka e-fakturor, och de föreslagna ändringarna i momslagen. Erik Östman uppskattar att företag som Fortnox tar ställning och agerar.- Vill man att något ska förändras kan man inte sitta tyst. Det behövs fler aktörer som engagerar sig, inte bara Företagarna och Svenskt Näringsliv, utan också företag som Fortnox som driver på för förändring, säger Erik Östman
Förenklingsrådet har precis startat och siktar på att vara fullt operativt i höst. Erik är försiktigt optimistisk om framtiden: "Vi ser att flera myndigheter nu fått uppdrag att förenkla regler för företag. Om de granskar och förändrar sitt arbetssätt kan det ge stor effekt."
Tre viktiga regeländringar på agendan:
Förenklat årsbokslut: Gränsvärdena för förenklat bokslut har inte justerats för inflation på många år, vilket gör att färre företag omfattas. "Det är dags att räkna upp gränserna," säger Erik.
Serveringstillstånd: Regler i alkohollagen, som krav på lagad mat och en varierad meny, skapar onödiga hinder. "Det här påverkar många små företagare och hindrar exempelvis mikrobarer från att etableras," förklarar Erik.
Personalliggare: Systemet med personalliggare innebär omfattande administration och upplevs ofta som orimligt. "Syftet var att motverka svartarbete, men de som drabbas är ofta företag som gör rätt," säger Erik.
Mer om ämnet
- Är din redovisningsbyrå redo för framtiden?
- Byråer kan vara en positiv kraft i klimatomställningen
- Poddtips – Inspireras av framgångsrika entreprenörer
- Grattis Ekonomibolaget – Årets Framtidsbyrå 2024!
- Regeringen gick på vår linje – föreslår lagändring
- LEBA: “Bli ett med kunden”
- Så kommer AI förändra branschen
- Shane Lukas är branschgurun som älskar att ställa de svåra frågorna
- "Byråer har en jätteviktig roll i arbetet mot penningtvätt"
- Edit Künstlicher: “Förutsätt aldrig att vi har koll, för vi förutsätter att ni har det”