Småländskt hantverk och design på agendan
Företaget tog form
Hillevi och Johan Magnell startade SSM Smålands Skinnmanufaktur i Jönköping, för tio år sedan. Ett bolag som tillverkar möbler, inredning och läderaccessoarer. Företaget fungerar även som en kreativ studio där de formger och tillverkar produkter som tar plats i deras eget sortiment, samt produkter som skapas för och med deras kunder. Allt började med att de kom i kontakt med en man som drev en läderfabrik.
– Han lät oss spendera otaliga timmar i fabriken. Vi började tillverka produkter åt andra och fick lära oss massa saker om både hantverket och branschen, säger Hillevi Magnell, formgivare och projektledare.
SSM Smålands Skinnmanufaktur tog sedan form 2015, som ett eget produktvarumärke.
– Målsättningen var att först tjäna ihop en slant för att kunna starta ett varumärke, samt paketera det på ett fint sätt. Idag tillverkar vi alla våra möbler och produkter lokalt i Småland men det säljs både nationellt och internationellt. Idag jobbar vi även som en designstudio där vi tar fram koncept och gör roliga samarbeten.
Hillevi, med en bakgrund som Art Director och kreatör, har under många år drivit bolag vid sidan av annan sysselsättning. Med det har hon fått en stor erfarenhet kring hela processen.
– Först tyckte jag det tog tid att start företag. Men när jag nu tittar tillbaka, har det nog varit avgörande för vår del. Vi har vuxit organiskt, kunnat känna efter vilken väg vi vill gå och inte låtit någon annan komma in och störa den processen.
Hårt slit och drömmar om New York
Hillevi och Johan har i många år kämpat, testat sig fram och varit väldigt drivna i sitt arbete. De har under lång tid samarbetat och lärt känna flera olika fabriker.
– Att vi tog över och började driva vidare en av fabrikerna, var något vi knappt hade kunde drömma om. Både jag och Johan delade känslan av att inte vilja missa chansen, och så blev det. För fem år sedan tog vi över det anrika företaget Kallfeldts Läderfabrik, tillsammans med vår vän Rickard. Nu vill vi fortsätta utveckla företaget och tillverka läderprodukter i många år till.
Hillevi har storslagna planer för företaget framöver och är nu inte alls rädd för att drömma stort.
– Nu siktar vi på att bygga en ännu starkare bas i Sverige där vi står för svensk produktion, entreprenörskap och spännande formgivning. Vi har också som målsättning att få SSM och våra produkter att synas på fler platser utanför Sverige. Om jag får drömma stort skulle jag gärna bygga upp vårt showroom/butik/studio på fler platser än i Jönköping. Varför inte i Köpenhamn, Berlin eller i New York?
Förutom att samarbeta med andra, samarbetar de även med varandra – som företagspartners och som par. Så, hur är det egentligen att driva företag tillsammans med sin andra hälft?
– Vi funkar väldigt bra som team, både på hemmaplan och på jobbet. Vi pratar om allt och det har nog hjälpt oss en hel del. Båda två vill mycket och är inte rädda för att hoppa in i nya projekt. Det har såklart både för- och nackdelar men vi delar ändå den spontana inställningen att ”det kan bli kul”. Jag och Johan är otroligt lika på många sätt men också olika, vilket är bra. Det innebär att vi kan ha olika syn på detaljer samtidigt som vi delar en fin samsyn på helheten.
Koll på ekonomin i Fortnox
Både Hillevi och Johan vill kunna hänga mest i studion för att designa och producera, inte lägga fokus på administration. Sedan deras start med Kallfeldts Läderfabrik har de använt Fortnox för att få koll på företagets ekonomi.
– Fortnox är ett smidigt och bra sätt för att löpande ha koll på intäkter och utgifter. Programmet är väldigt lätt att förstå sig på.
Hillevi och Johan fick höra talas om Fortnox genom sin ekonomiska rådgivare och valde att köra på det spåret.
– Vår redovisningsbyrå jobbar med Fortnox och min ekonomiska rådgivare tipsade mig om programmet. Det är tack vare henne som jag blev kund. Jag tycker det är väldigt smidigt när vi kan använda programmet tillsammans, och ha en gemensam överblick.
I Fortnox använder de främst Fakturering och Bokföring, samt Offert & Order, löpande.
– Jag sköter den löpande bokföringen själv, och får hjälp av redovisningsbyrån vid större grejer så som avstämningar, bokslut och redovisningar.
Att vara sin egen boss
Att driva företag har helt klart sina med- och motgångar, och Hillevi har fått uppleva mycket under sina år som företagare. Men vad är egentligen det bästa med att vara egen företagare, enligt henne själv?
– Det bästa är helt klart att man bossar över sin egen tid. Jag kan själv göra bedömningen när det är dags att gasa, och när det är läge att bromsa in. Det är lyxigt att kunna vara flexibel och exempelvis följa med på barnens aktiviteter. En fördel när hela familjen är egenföretagare, är att vi har god förståelse för varandra. Det är fint.
Och för att avsluta, ville vi givetvis höra Hillevis bästa tips kring att starta företag.
– Ha tålamod och ge inte upp. Saker tar oftast, eller nästan alltid, längre tid än du har tänkt dig. Det är mycket man behöver reda i själv till en början, så våga ta hjälp från andra istället för att fastna. Se till att nätverka och bolla dina idéer och tankar med många. Det blir aldrig genomfört om du bara sitter med det på din egen kammare, avslutar Hillevi.