Fakturering|Driva Företag

Publicerad: 23 januari 2025

5 vanliga myter om fakturafinansiering

Fakturafinansiering är ett enkelt och tryggt sätt att stärka likviditeten i ditt företag. Men det finns en hel del förutfattade meningar kring den här finansieringslösningen bland mindre företag. Och dessa stämmer inte alltid överens med verkligheten. Dags att spräcka hål på några av de vanligaste myterna!

Fakturafinansiering, eller factoring, är en jättelik bransch som årligen omsätter över 20 miljarder dollar globalt. En undersökning från Orbis Research uppskattar att factoringbranschen kommer att växa med en årstakt på mellan fem och sju procent till 2030.

Fakturafinansiering innebär att företag säljer eller belånar sina kundfakturor, som ett sätt att slippa långa betaltider och sätta pengarna i arbete direkt. En stor del av tillväxten (som vi syftade till ovan) drivs på av små och medelstora företag, som idag möts av ett breddat och mer modernt utbud inom fakturafinansiering. Trots detta kvarstår en hel del negativa associationer bland mindre företag kring dessa tjänster. Och det har gjort att fakturaköp och fakturabelåning har hamnat lite i skymundan som ett finansieringsalternativ, jämfört med exempelvis checkkredit eller företagslån. 

Som vi kommer att gå in på, har det länge saknats långivare som verkligen förstår de mindre företagens villkor – och erbjuder factoringtjänster därefter. Det har haft stora konsekvenser för mindre företag som kämpar med likviditeten dagligen.

Utvecklingen har gått snabbt framåt, och digitala lösningar har skapat en helt ny spelplan för att erbjuda smidig fakturafinansiering. Istället för att vara någon udda eller krånglig lösning, är fakturafinansiering ett effektivt verktyg för företag som vill växa och utvecklas med ett starkt kassaflöde.

1. "Att sälja fakturor är bara för storbolag"

Liksom andra former av finansiering, har factoringtjänster traditionellt sett varit reserverade för storbolagen och deras behov. Mindre företag har haft brist på långivare som kan erbjuda processer och villkor som passar in i en företagares vardag.

I och med att majoriteten av företagare idag sköter sin fakturering i molnet, har allting förändrats och fakturafinansiering har på många sätt blivit den smidigaste finansieringsformen av alla. Även för mindre företag.

Ett större utbud i kombination med digitalisering har ökat möjligheterna att erbjuda smart och kostnadseffektiv fakturafinansiering. Idag kan mindre företag enkelt sälja eller belåna sina fakturor som en integrerad del av sin fakturering och bokföring.

2. "Kunderna gillar inte att få en ny betalningsmottagare"

Det stämmer att fakturafinansiering ofta är en mellanhand i din kundrelation på ett sätt som inte är fallet med lån eller checkkredit. Du kan sannolikt undvika missförstånd eller negativa reaktioner genom att kommunicera på ett transparent sätt, och ge tydliga instruktioner till kunder – i samarbete med finansbolaget. Pengarna tar helt enkelt bara en annan väg från kunden till dig. 

Visste du att? Fortnox Fakturaköp har en funktion som innebär att din kund inte behöver ändra betalningsmottagare när du väljer att sälja en faktura.

3. "Att sälja fakturor är för dyrt!"

Utbudet på marknaden varierar mycket när det kommer till pris och villkor. Därför är det såklart viktigt att vara kritisk vid valet av partner.

Till en början kan ett “billigt” finansbolag kännas som det rätta valet, till det framkommer att det finns dolda avgifter eller bindande villkor. I och med att utbudet har utvecklats snabbt och konkurrensen bland långivare har ökat, har priserna pressats ned samtidigt som kundupplevelsen förbättrats.

Något som verkligen kan kosta företaget är att ha pengar bundna i kundfakturor i flera månader. Om du jämför det här med en mindre procentuell avgift av fakturans värde så är valet ofta självklart: ditt företag kan få mycket bättre avkastning och tillväxt genom att stärka kassan med fakturafinansiering.

Fakturafinansiering bör ses som en möjliggörare för tillväxt. Så länge du är noggrann kring valet av finansieringspartner, är fakturafinansiering ofta ett tryggt och ekonomiskt sätt att öka likviditeten.

4. "Fakturafinansiering är krångligt och tidskrävande!"

Om du som företagare aldrig har använt fakturafinansiering, kan det kännas som lite av ett hinder att komma igång.

Genom att ha en pålitlig, flexibel och lyhörd finansieringspartner kommer varje moment av fakturafinansiering att kännas enklare, tryggare och mer prisvärt.

Om du väljer ett finansbolag med en smidig kundresa och lyhörd kundservice, blir upplevelsen väldigt mycket enklare. Digitala långivare som fokuserar på små och medelstora företag har på senare år gjort att det bara tar minuter innan du kan sälja en faktura – och få betalt nästa dag istället för om flera veckor.

5. "Fakturafinansiering används bara av pressade företag"

Det finns tyvärr en minoritet av företag som ser extern finansiering som en sista utväg, en kortsiktig lösning på underliggande problem. Det här kan gälla fakturafinansiering precis på samma sätt som företagslån och checkkrediter.

De flesta företag som nyttjar fakturafinansiering gör det för att de vet att de kan förbättra en redan stark verksamhet, och komma runt långa betaltider (som är ett utbrett problem). Att du nyttjar fakturafinansiering är inte ett tecken på svaghet. Tvärtom visar det att du värnar om ditt företags likviditet och tillväxt.

I takt med att fler företagare upptäcker fakturafinansiering och användningen bland små och medelstora företag ökar, blir tjänsten mycket mer vanligt förekommande i en bred skara olika branscher.

Sammanfattning: Därför kan fakturafinansiering passa små- och medelstora företag

Det är så klart inte skrivet i sten att fakturafinansiering är rätt för just ditt företag. När det kommer till olika former av finansiering, behöver du alltid ha koll på din egen affär och likviditetssituation lika mycket som långivarens villkor.

Genom att ha en pålitlig, flexibel och lyhörd finansieringspartner kommer varje moment av fakturafinansiering att kännas enklare, tryggare och mer prisvärt. Här är några starka anledningar för mindre företag att använda factoring.

  1. De flesta företag fakturerar löpande, och att sälja fakturor är ett flexibelt sätt att säkra kontanter.

  2. Fakturorna är säkerheten, vilket innebär lägre pris och risk jämfört med ett företagslån.

  3. Medan storbolag kan sprida risken (för sena betalningar) bland flera kunder, har mindre företag ofta inte den möjligheten. Som underleverantör till ett fåtal storbolag, knyter man sin likviditet starkt till dessa kunders betalningsbeteende. Och det kan leda till stora bekymmer om man inte har ett finansieringsalternativ till hands.

  4. Små och medelstora företag kämpar ofta med långa betaltider eller ledtider, och genom att sälja fakturor kan de få bättre kontroll över sin likviditet. Till exempel kan ett tillverkande företag köpa in ett parti till rabatterat pris genom att ha mer likviditet till hands här och nu.